Un microbiom intestinal sănătos ar putea ajuta la prevenirea COVID-19 sever
Am fost surprinsă în timpul pandemiei de faptul că același virus poate provoca forme mai mult sau mai puțin grave la persoane provenite din aceeași familie. Unii membrii cădeau la pat, sau mai rău ajungeau în spital, alții care stăteau lângă ei nu aveau nimic, sau cel mult le curgea un pic nasul. M-am întrebat de atunci ce făcea diferența? Bănuiam că are de a face cu felul în care se alimentau și nu neapărat cu vârsta, pentru că alimentația este principalul factor ce influențează sistemul imunitar prin intermediul microbiomului intestinal.
Am început să citesc diverse articole și concluziile lor sunt relevante.
Conform unui studiu executat de Ana Maldonado-Contreras , profesor asistent al catedrei de Microbiologie și Sisteme Fiziologice din cadrul Facultatății de Medicină a Universității din Massachusetts, anumite bacterii prezente în microbiomul nostru pot prezice gradul de severitate al infecției cu SARS COV 2. Pentru identificarea acelor bacterii care determină sistemul imun alterat cercetătoarea a recrutat pacienți spitalizați cu COVID-19 cu simptome severe și moderate. A colectat probe de scaun și salivă pentru a determina dacă bacteriile din microbiomul intestinal și oral ar putea prezice severitatea COVID-19. Ea a demonstrat că prezența unei anumite bacterii în scaun – numită Enterococcus faecalis – a fost un predictor robust al severității COVID-19. Dacă în spitale s-ar face o analiză simplă pentru depistarea acestei bacterii, doctorii ar putea să știe ce fel de evoluție va avea pacientul lor .
Scopul studiului cercetătoarei menționate mai sus a fost să demonstreze și că îmbunătățirea microbiomului intestinal cu o dietă adecvată poate determina un răspuns imunitar puternic – nu doar pentru SARS-CoV-2, ci pentru toți agenții patogeni. Ea a arătat că modul în care o persoană se alimentează afectează diversitatea bacteriilor din intestin, ca urmare dieta poate fi folosită ca terapie pentru bolile cronice. Folosind diverse alimente bogate în fibre și probiotice, oamenii își pot schimba microbiomul intestinal într-unul care determină un răspuns imunitar sănătos.
O dietă de bună calitate e posibil să nu prevină infecția cu SARS-CoV-2, dar poate influența severitatea acesteia.
Pentru a avea un microbiom cât mai performant cu bacterii care să lupte pentru noi, trebuie să ne înțelegem că microbiomul e un organism viu, care are nevoie de hrană, iar hrana aceasta poate fi, ca și în cazul nostru, bună sau rea. Fibrele reprezintă sursa de hrană bună a bacteriilor din intestin. Așa că, daca aveți grijă să încorporați zilnic în dieta dvs 3 porții de legume (aproximativ 250 g) și una(150 g) de fructe, intestinul dvs vă va mulțumi, iar trecerea prin boală va fi mai ușoară.
Pe de altă parte, zahărul și a alimentele procesate, reprezintă o sursa proastă de hrană pentru microbiomul nostru, recomandarea mea fiind să le evitați cât puteți de mult și îndeosebi când sunteți bolnavi.