Când lucrurile o iau razna…
Știu, când va gândiți la colon nu vă apar în cap imagini cu floricele frumos mirositoare… Mai toți oamenii au o imagine deformată despre acest organ minunat, de care eu personal nu încetez să mă minunez.
Intestinul gros este un de tub lung de 1,5 m (la unii mai lung), care are roluri fundamentale în viața noastră. Aici se reciclează apa- adică e absorbit lichidul din alimentele pe care le mâncăm, se produc anumite vitamine esențiale, se secretă cea mai mare cantitate de serotonină (da aici, nu în creier), adică acel hormon care ne face fericiți.
Dar ce e mai interesant la el este că adăpostește miliarde de bacterii cu rol vital pentru noi și cu care trăim într-o simbioza perfectă. Acestea, ca în orice societate, sunt o parte bune, prietenoase și o parte nu prea bune, ba chiar dăunătoare. Activitatea bacteriilor e fascinantă și reflectă interdependența dintre ele și oameni.
Organismul uman nu produce enzimele necesare descompunerii în zaharuri a fibrelor din legume, leguminoase, fructe, nuci. Spre deosebire de noi, bacteriile posedă aceste enzime digerând ceea ce celulele corpului nostru nu pot. În urma acestei digestii rezultă acizi grași cu lanț scurt cu rol în menținerea integrității epiteliului intestinal, condiție absolut necesară pentru ca ceea ce este în interiorul intestinului-adică resturi alimentare, paraziți, bacterii, fungi-să fie izolat de restul organismului.
Alte bacterii produc vitamine absolut necesare corpului nostru pentru a funcționa.
Între cele două tipuri de bacterii e nu război neîntrerupt pentru supremație și din păcate acest război a devenit din ce în ce mai „unfair” pentru micii noștri prieteni. De ce? Din cauza alimentației și a stilului de viață. Prezența în alimentele pe care le consumăm și le bem a atâtor substanțe pesticide, E-uri, antibiotice duce la o exterminare în masă a bietelor bacterii bune. Dacă la asta adăugam și medicamentele -antibiotice, anti-inflamatoare, antiacide, efectul este amplificat. Bomboana pe colivă o pune stresul, un factor cu efect deosebit de nociv asupra bietelor ființe micuțe din intestinele tale. Din păcate, acest lucru nu e valabil și pentru bacteriile rele, care sunt mult mai rezistente.
Bacterii intestinale
Rezultatul…lucrurile o iau razna. Flora bacteriană din colon e deteriorată și apare disbioza, adică ruperea echilibrului microbian. Proliferarea coloniilor Enterobacteriacee fecale, precum și a altor specii nesănătoase, slăbește rezistența peretelui intestinal, permițând astfel infiltrarea în fluxul sangvin a produselor de descompunere din colon.Primul efect resimțit este cel local, adică balonarea, constipația, diareea. În timp poate duce la colită ulceroasă, boală diverticulară și cancer de colon.
Ca și cum lucrurile nu ar fi destul de grave, dacă situația nu se remediază, complicațiile devin din ce în ce mai grave. Speciile neprietenoase nu se mai mulțumesc să stea în colon, unde le era locul și încep să migreze în sus, în intestinul subțire. Această suprapopulare a intestinului subțire se numește SIBO, o afecțiune omniprezentă în zilele noastre…
Cei șapte metri de intestin subțire, spre deosebire de colon, nu sunt protejați de două straturi de mucus gros, ci doar de unul singur, fiind astfel mult mai ușor de distrus. Se deschide astfel calea pătrunderii în fluxul sangvin a produselor toxice de degradare microbiană și contaminării altor organe. Acest proces, numit endotoxemie, este explicația modului în care microbii din tractul gastrointestinal provoacă dermatite, inflamația în tiroidita Hashimoto, fibromialgia, adică efecte la mare distanță de intestine.
Disbioza colonului, dat fiind că e limitată la doar cei 1,5 metri ai acestuia, răspunde la modificări dietetice elementare, precum eliminarea glutenului, a zahărului, adăgarea fibrelor-adica a legumelor și fructelor, a probioticelor din suplimente și alimente fermentate.
în schimb SIBO e o afecțiune mai greu de tratat, dar nu imposibil. Trebuie urmați câțiva pași pentru aceasta.
Primul este eradicarea a speciilor neprietenoase cu ajutorul unor suplimente( antibiotice naturale) și alimente bogate în bacterocine(antibiotice naturale).
Al doilea constă într-o ajustare a dietei ce constă în eliminarea factorilor care întrețin SIBO
Al treilea pas constă într-o însămânțare a intestinului cu bacterii prietenoase gata să îngroașe rândurile micilor apărători. Această însămânțare trebuie făcută cu grijă și la momentul potrivit, cu ajutorul unor probiotice specifice ce au capacitatea pe de o parte să populeze intestinul subțire și pe de altă parte să producă bacteriocine.
Procesul de vindecare a SIBO este unul laborios și care necesită consecvență din partea pacientului.
Rezultatele însă merită tot efortul. A putea să mănânci aproape orice fără să te mai balonezi și fără să ai dureri de burtă e minunat!
Lucrează cu un specialist în medicină funcțională și lucrurile se vor rezolva.
Dacă vrei să faci pașii corecți în tratarea acestei afecțiuni, programează-ți cu mine o ședință de nutriție!