8 lucruri pe care trebuie să le știi despre magneziu
Magneziul este al unsprezecelea cel mai abundent element din corpul uman, al treilea cel mai abundent în apa de mare și al optulea cel mai abundent element din univers.
Oamenii de știință au identificat peste 3.700 de site-uri de legare a magneziului pe proteinele umane, ceea ce arată că rolul său în sănătatea noastră este foarte subapreciat. Când vine vorba de deficiențe nutriționale, cea de magneziu e de departe cea cu impactul cel mai mare asupra sănătății noastre. Este foarte greu să găsești o afecțiune care să nu fie asociată cu un nivel scăzut de magneziu .
Magneziul ajută la descompunerea glucozei și grăsimilor și la producerea de proteine vitale, cum ar fi enzimele și antioxidanții, inclusiv a glutationului. De asemenea reglează sute de reacții biochimice non-stop – motiv pentru care nevoia organismului tău de el este neîncetată.
Iată mai jos 8 lucruri interesante despre magneziu:
FACT #1: Optzeci la sută din populație are deficit de magneziu
Dr. Carolyn Dean scrie în cartea sa The Magnesium Miracle, că 80% din populația actuală este probabil deficitară la capitolul magneziu. Deficiențele sunt însă și mai grave decât cele raportate din cauza lipsei unor teste precise.
Cauzele acestui dezechilibru sunt:
Agricultura industrializată care a făcut ca solurile noastre să-și piardă conținutul de magneziu în timp.
Utilizarea pe scară largă a erbicidelor. Aceștia acționează ca chelatori, blocând absorbția și utilizarea de către plante a mineralelor din sol.
Stresul cronic în societatea occidentală este uriaș, crescând imens nevoia de magneziu, mineral care ajută la reducerea stresului.
Incidența foarte mare a problemelor gastrointestinale, care compromit absorbția magneziului la nivel intestinal și în consecință la insuficiența acestuia în sânge și implicit în celule
FAPT #2: Practic, orice afecțiune poate fi asociată cu deficiența de magneziu
Dr. Norman Shealy spune că „fiecare boală cunoscută este asociată cu deficiența de magneziu... magneziul este cel mai important mineral necesar pentru stabilitatea electrică a fiecărei celule din organism. O deficiență de magneziu poate fi responsabilă pentru mai multe boli decât orice alt nutrient”
Iată semne comune ale deficitului de magneziu
Crampe musculare, cârcei, furnicături
Crampe uterine și dureri menstruale, sindrom premenstrual,
Anxietate, atacuri de panică, insomnie
Schimbări de dispoziție și personalitate, ADHD
Dureri de cap, inclusiv migrene, ceață pe creier
Dureri cronice, fibromialgie
Demență, inclusiv Alzheimer
Hipertensiune arterială,infarct și accident vascular cerebral
Diabet zaharat de tip 2, hipoglicemie, sindrom metabolic
FACT #3: Magneziul este un excelent antiinflamator și calmant al durerii
Când magneziul din organism scade, crește nivelul citokinelor și histaminelor inflamatorii, ceea ce vă crește inflamația în organism și riscul pentru dezvoltarea de boli cronice.
S-a demonstrat că magneziul reduce atât durerile musculare dar și neuropatia. Se știe că determină relaxarea mușchilor, dar acțiunile magneziului pentru reducerea durerii neuropatice nu sunt la fel de bine înțelese. Magneziul poate reduce activitatea neurotransmițătorului NMDA ( N -metil-D-aspartat) care transmite durerea.
FACT #4: Magneziul stabilizează zahărul din sânge
Magneziul joacă un rol cheie în reglarea nivelului glicemiei și deci a insulinei. Un nivel scăzut de zahăr din sânge ajută la menținerea nivelului ridicat de magneziu prin prevenirea pierderii de magneziu prin urină. Mai multe studii demonstrează că magneziul te poate proteja de diabetul de tip 2.
FACT #5: Magneziul poate juca un rol în tratamentul bolii Alzheimer
Boala Alzheimer a fost numită „diabetul creierului” și după cum am spus mai sus magneziul ajută la reglarea glicemiei și prevenirea diabetului, ceea ce explică beneficiile sale neurologice. Magneziul îmbunătățește memoria, învățarea, concentrarea și starea de spirit, dar îmbunătățește și somnul care ajută la detoxifierea creierului.
Magneziul L-Threonat este singura formă care s-a dovedit a traversa bariera hemato-encefalică, oferind o promisiune specială celor cu Alzheimer. Pacienții cu Alzheimer cărora li sa administrat L-Threonat de magneziu timp de 17 luni au arătat o reducere cu 36% a plăcilor de amiloid din hipocamp și cortexele prefrontale ale creierului lor. Hipocampul este locul unde sunt stocate amintirile. Într-un studiu pe animale, L-Threonat a îmbunătățit învățarea cu 122% la șobolanii mai tineri și cu 100% la șobolanii mai în vârstă.
FACT #6: Testarea magneziului oferă o mulțime de informații fără valoare
în mod surprinzător nu există teste fiabile pentru evaluarea nivelului de magneziu. În prezent, există diverse abordări pentru testarea magneziului: ser, ionic, analiza părului ,dar cel mai comun de departe – și, din păcate, cel mai puțin de încredere – este testarea magneziului seric.
Răspândirea deficienței de magneziu este extrem de subestimată, deoarece testele de magneziu seric scapă, după unele estimări, un procent semnificativ din populația cu deficit 50 până la 90 la sută. Concentrațiile de magneziu în ser sunt predictori slabi ai concentrației de magneziu în țesut, deoarece magneziul este în mare parte stocat în mușchi și alte țesuturi moi, nu în sânge.
Rezultatul este că nivelurile de magneziu pot arăta bine în sânge, chiar și atunci când țesuturile sunt epuizate de rezerve. Ca urmare, unul dintre cele mai fiabile mijloace de a-ți evalua dacă ai sau deficit de magneziu este pe baza simptomelor, împreună cu medicul tău curant.
FACT #7: Poți crește nivelul de magneziu cu ciocolată
Departe de mine să susțin o dietă exclusivă cu ciocolată, dar adevărul este că multe dintre alimentele de care deja vă bucurați sunt în mod natural bogate în magneziu. Astfel doar un pătrățel de ciocolată neagră conține aproximativ 95 mg de magneziu - mai mult decât găsești în 30 g de migdale, sau în 15 g semințe de dovleac.
Alte alimente bogate în magneziu sunt legumele verzi, nucile și semințele, sarea Celtică, supa de oase, avocado.
FACT #8: Nu puteți supradoza cu magneziu
Supradozarea magneziului este extrem de rară în rândul celor cu funcție renală normală. Magneziul este solubil în apă și corpul dumneavoastră excretă cu ușurință orice exces prin urină, fecale și transpirație. Simptomele toxicității magneziului includ diaree, crampe abdominale, greață, vărsături, bătăi neregulate ale inimii și în cele din urmă atac de cord. Riscul de supradozaj este cel mai mare în rândul vârstnicilor și foarte tinerilor, cei cu rinichi compromisi și cei care iau mai mult de 5.000 mg pe zi, ceea ce este o doză masivă.