Estrobolomul, intestinul tău și estrogenul

Studii recente evidențiază legătura dintre microbiomul intestinal și unele afecțiuni cauzate de dezechilibrele ale estrogenului, cum ar fi endometrioza, sindromul ovarului polichistic, cancerul de sân și chiar cancerul de prostată. Acestea au arătat importanța Estrobolomului, adică al ansamblului de bacterii intestinale responsabile de metabolizarea estrogenilor, în apariția acestor afecțiuni.

Estrobolomul joacă un rol vital în descompunerea estrogenului într-o formă care poate fi eliminată din organism, așa cum ar trebui. Ca rezultat, estrobolomul este important pentru modularea circulației estrogenului în organism.

Impactul disbiozei asupra sănătății hormonale

Atunci când microbiomul este în echilibru, Estrobolomul funcționează optim, menținând nivelele de estrogen la un nivel optim. Enzima numită beta-glucuronidază, care este produsă de bacteriile intestinale, poate interfera cu modul în care este metabolizat estrogenul. Poate converti estrogenul înapoi într-o formă activă care poate circula în organism, ducând la o circulație mai mare a estrogenilor în organism decât am avea-o în mod normal .

În condiții de disbioză intestinală, apare o supraproducție a acestei enzime ceea ce duce la exces de estrogen liber, crescând riscul de dezvoltare a patologii precum endometrioza, ovulația neregulată și infertilitate sau sindromul ovarian polichistic (PCOS)

Estrobolomul și menopauza

Pe măsură ce nivelul de estrogen scade după menopauză, activitatea estrobolomului scade, ceea ce poate duce la obezitate, boli cardiovasculare și osteoporoză. Acest lucru se datorează faptului că estrogenul, printre altele reglează metabolismul glucidic și lipidic, dar și procesele inflamatorii implicate în ateroscleroză. Odată cu scăderea nivelului de estrogen la menopauză, aceste funcții sunt afectate, iar riscurile pentru sănătate cresc semnificativ. Cel mai important, dezechilibrele în nivelurile de estrogen pot crește riscul pierderii osoase, ceea ce poate duce la osteoporoză și un risc crescut de fracturi osoase.

Estrobolomul și endometrioza

La femeile care suferă de endometrioză, studiile au relevat un dezechilibru al estrobolomului, manifestat prin creșterea numărului de bacterii producătoare beta-glucuronidază, ceea ce duce la creașterea nivelului de estrogen circulant, ceea ce contribuie la agravarea bolii.

Estrobolomul și sindromul ovarului polichistic

La femeile cu sindromul ovarului polichistic microbiomul intestinal dezechilibrat crește producția de hormoni androgeni și scăde nivelul de estrogeni. Și în cazul acesta un program de reechilibrare microbiomului intestinal este esențial.

Ce puteți face pentru a ajuta la optimizarea activității Estrobolomului?

Există câteva lucruri pe care le puteți face pentru a vă asigura că estrobolomul este sănătos:

1. Evitați xenoestrogenii

Aceștia se găsesc în recipiente de plastic, produse de uz casnic și de îngrijire personală și mimează acțiunea estrogenului natural. Acestea pot interfera cu microflora intestinală și nivelul de estrogen. În produsele de îngrijire personală cele mai mari concentrații de xenoestrogeni se gasesc în lacul de unghii, spray-ul fixativ, ruj, deodorantele, pasta de dinți și șamponul uscat.

2. Luați antibiotice și antiinflamatoare doar dacă e absolut necesar

Antibioticele și antiinflamatoarele  pot avea un impact negativ asupra microbiotei intestinale, a nivelului de estrogen și a estrobolomului. Alimentele, stilul de viață și suplimentele potrivite pot sprijini creșterea bacteriilor sănătoase în organism.

3. Exercițiul fizic

Exercițiile fizice au efect pozitiv asupra microbiomului nostru intestinal, pentru că duce la creșterea comunităților bacteriene care produc acizi grași cu lanț scurt. Aceștia sunt un tip de acizi grași care au capacitatea de a ne modela metabolismul, imunitatea și sănătatea mintală, printre procese fiziologice complexe.

4. Probiotice și prebiotice

A avea un tranzit bun e esențial pentru ca metabolismul estrogenului să fie adecvat. Deaceea dieta zilnică ar trebui să includă alimente care susțin mișcările intestinale precum alimente probiotice- kefir, iaurt, varză murata, kombucha și alimente prebiotice- anghinare, sparanghel, usturoi, ceapă, banane, inulină, quinoa.

Pentru a echilibra Estrobolomul, corectarea disbiozei intestinale este esențială. Suplimentele probiotice sunt necesare pentru a sprijini sănătatea microbiomului, ajutând la menținerea unui echilibru hormonal optim.

Previous
Previous

Rețete delicioase cu chia

Next
Next

8 lucruri pe care trebuie să le știi despre magneziu